Sabíeu que Ca l’Alzina enguany fa 85 anys? L’aventura va començar amb l’Esteve Sahís el 1933; llavors les coses eren ben diferents, i es començava amb ben poquet però amb moltes ganes. En concret, l’Esteve va començar amb 2 vaques de llet, 5 de carn, una euga i 12 hectàrees. Ah, i en comptes d’un tractor, tenia també un bou. Des de llavors i amb esforç, la família de l’Esteve Sahís ha anat cuidant i fent créixer l’explotació. Però millor que ens ho expliquin ells:

"La història de Cal Alzina i la nostra família neix l’any 1933( enguany celebrem 85 anys) quan el besavi d’en Marc Llombart, l’Esteve Sahís va decidir fer un cop de cap i deixar la masada que tenia llogada a Age, a Cal Faló, i comprar Ca l’Alzina de Vilallobent amb 2 vaques de llet, 5 de carn, 12 hectàrees, 1 euga i un bou. La Fina Sahís i l’Antonio Llombart es van fer càrrec de la masada i posteriorment el seu fill, Estevet.

Quan l’Estevet ens va deixar, el Marc va voler continuar amb el negoci, amb valentia, passió i sobretot per honor familiar, tenia 40 vaques de llet amb recria i 20 vaques de carn, hectàrees de terra pròpies i de llogades per tal de garantir l’aliment al bestiar. Volia créixer , fer més llet, malgrat el preu del mercat la seva passió el va encoratjar a vendre les 20 vaques de carn comprar-ne més de llet per tal de sobreviure i rentabilitzar el seu negoci. Però l’espai es va quedar petit a Vilallobent i l’any 2013 el Marc es trasllada a “Mas Pallarols”, una explotació amb més espai per les vaques, amb dues naus molt àmplies, amb infraestructures molt més modernes i situada a Puigcerdà.

L’any 2015 va iniciar-se un obrador artesanal de iogurts i productes làctics. Inicialment va ser un petit obrador a la plaça del triangle de Puigcerdà on abans produïa una altra empresa de productes làctics que va plegar. S’aposta per fer la formatgeria i donar així un altre valor a Ca l’Alzina. S’elaboren iogurts per arribar al màxim públic possible, des dels més petits de la casa als més grans. Intentem fer el màxim de llet, de la millor qualitat i així arribar a satisfer al nostre públic de la millor manera possible. Els nostres productes son de proximitat i de venta directa, elaborats amb la llet que produeixen les nostres vaques. Són artesans, sense additius ni conservants, treballem per un preu just, no anem per sota preu de mercat, no podríem viure amb preus com les grans marques, SOM ARTESANS, els valors humans, la qualitat de la llet i la proximitat tenen un VALOR SENTIMENTAL I ECONÒMIC diferent a la industrialització. L’obrador està ubicat en un espai catalogat com a edifici històric , ha suposat una inversió molt elevada, l’adequació del lloc amb terres antilliscants, panells frigorífics, instal·lació de tubs i utensilis d’acer inoxidable i altres equipaments amb la normativa vigent en Sanitat. La inversió de la maquinària com el pasteuritzador de 250L, la màquina d’envasar els iogurts, les neveres i la furgoneta....

Actualment l’any 2018 tenim 180 vaques en lactació i la recria, un total de 320 vaques, 17 eugues i 30 ovelles. 100 hectàrees de terra entre pròpies i llogades per abastir l’alimentació de les vaques. Tenim 4 treballadors a l’explotació i 2 a l’obrador."

0
0
0
s2smodern
Hem de mirar de fer un consum responsable i prioritzar els productes de proximitat

Com a consumidors i consumidores podem canviar moltes coses amb petits gestos però que sumats tenen un gran potencial per a poder fer una transició cap a un nou model econòmic molt més sostenible.

El primer pas és prendre’n consciència. Sovint mirem reportatges sobre explotació infantil, llegim sobre l’esgotament dels recursos naturals, de l’extermini massiu d’espècies, etc i ens desesperem perquè no sabem què fer-hi quan la solució està en petits gestos i prenent consciència del gran poder que tenim pel fet de ser consumidors en aquest sistema capitalista.

Estem en dates en què solem fer molts regals, comprar les millors menges i passar-nos molt de temps comprant. Desembre és el gran mes del consum i hem d’evitar caure en un consum desmesurat i inconscient amb un greu impacte en les nostres butxaques, i el que és més preocupant, sobre el nostre planeta.

El que solem fer és deixar-nos seduir per un bombardeig publicitari que ens transporta al món de les emocions per tal que comprem d’una manera irreflexiva. El que us proposem és, just abans de comprar, fer-nos algunes preguntes:

Quin és el veritable cost d’aquest producte?
Qui paga el cost ambiental que té?
Amb aquest preu pot ser que sigui fruit d’explotació infantil?
Pot ser que estigui fet en països on les condicions laborals serien totalment inadmisibles aquí amb els nostres valors?
Quants quilòmetres ha realitzat fins arribar a la nostra llar? Quant CO2 haurà desprès a l’atmosfera?
Té algun certificat que indiqui que és un producte just i respectuós? Certificació FairTrade, Ecolabel, Bio…...

I davant tot això la nostra proposta és la de consumir productes de proximitat, que tinguem la confiança de conèixer qui els ha produït, mirant si és una empresa que comparteix els nostres valors no pel que diguin sinó pel que realment fan.

Per a facilitar la feina als consumidors hem creat l'Associació Agroalimentària de Cerdanya, que agrupa a productors, elaboradors, comerciants, restauradors i hotelers. Tot d'empreses que treballem en xarxa per a oferir el millor de la nostra comarca. Una aposta per la qualitat i per oferir-vos el millor del nostre territori. Des de l'associació estem treballant també en la creació d'una marca de garantia "Origen Cerdanya".

A la Cerdanya hi trobareu molts més productes dels que us pugueu imaginar per tal de cuinar els àpats nadalencs i per a fer els vostres regals. Us convidem a visitar el comerç local, les agrobotigues per a descobrir els fruits de molt esforç i dedicació dels vostres veïns. A celebrar les festes en els restaurants que aposten pel producte local, o a allotjar-vos o regalar estades en els allotjaments que fan costat als productors treballant mà a mà. En aquesta xarxa tu hi ocupes un lloc molt important.

Recorda el poder que tens!

David Isern Casanovas
Productes locals
                          Lot de productes local

 

 
0
0
0
s2smodern

Les festes de Nadal són festes de tradicions, ens evoquen a la nostra infància, quan vora al foc fèiem cagar el tió, quan l’olor de l’escudella omplia la casa. Ens transporten als temps en els que a casa hi havia de tot, l’hort, el porc, els fruiters. Quan sortíem amb els avis a collir bolets o a la primavera collíem xicoies i cremalloles. Quan anàvem amb la lletera a buscar la llet a casa del veí. Quan el pastor del poble del costat ens regalava un formatge després d’haver-li dut nosaltres un bon cistell de naps i col d’hivern. Quan la vida passava a una altra velocitat, i teníem el temps per veure passar les estacions a càmera lenta i ens adaptàvem al moment i a la meteorologia que teníem davant. Quan les persones i la natura dansàvem al mateix compàs.

Els temps passen i en venen de nous, ara són temps de presses, d’immediatesa. Temps en els que sovint hem perdut una mica el compàs amb la natura. Però si parem un moment i mirem l’entorn que ens envolta, encara hi ha moltes famílies que dansen aquest compàs, doncs els ritmes de la natura són la base de la pagesia cerdana i marquen els cicles agrícoles i ramaders de la nostra comarca.

Avui en dia a Cerdanya comptem amb una àmplia oferta de productes de qualitat, fets molts d’ells amb la saviesa de les generacions que ens precedeixen. El micro-clima de la vall afavoreix la seva activitat agrícola i ramadera. Per preservar la diversitat d’aquesta nostra terra, és important que contribuïm activament en el desenvolupament de la comarca, tant els que hi vivim, com aquells que ens visiteu.

Ara que és el moment de preparar les festes de Nadal, és un bon moment per aquells que ho desitgin, de formar part d’aquest compromís. Comprem productes km0, cooperem en la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental de la Cerdanya. Assegurem-nos que el nostre gest repercuteix positivament: creem i mantenim llocs de treball, repartim l’economia dins de la comarca. Que l’impacte que creem aquestes festes, sigui de valors tan essencials com el respecte, la igualtat, la diversitat i la prosperitat. Preservem la tradició i el saber fer, que no es perdin els olors i els sabors que ens transporten a la nostra infància.

Com fa molts anys, aquí, a Cerdanya, podem trobar tot el cicle des de la terra fins al plat. Productes com la fruita, la verdura i les hortalisses de temporada, els formatges característics ceretans, vins d’alta muntanya, licors sorprenents, cervesa artesana, carns de màxima qualitat com la de vedella, de xai, de cabrit, com a país ramader que som. Productes làctics, ous, embotits, melmelades, mel, pans i coques artesanes, fruits silvestres i un llarg etcètera.  Us convidem a reflexionar un moment: Comprem territori, tastem el canvi i retornem als sabors i olors de la nostra infància, perquè aquesta terra continuï dansant al compàs de la natura.

Us deixem la proposta de Paneres de Nadal que ens prepara la Fundació ADIS:

 

Paneres de Nadal, km0, Cerdanya, Proximitat
                Paneres km0 de l'Associació Agroalimentària de Cerdanya

Associació Agroalimentària de Cerdanya

Plaça del Rec, 5

17520 Puigcerdà

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

www.agroalimentariacerdanya.cat

0
0
0
s2smodern

Des d’ara i fins l’octubre els pagesos i ramaders de la Cerdanya tornen a obrir les seves portes.

 

Tornen les Visites a Pagès a Cerdanya!


Després de l’èxit de visites que varen tenir les explotacions del sector primari durant el mes d’agost de l’any passat, pagesos i ramaders de la Cerdanya s’han tornat a organitzar per repetir l’experiència i donar-li continuïtat.

 

Enguany les explotacions agrícoles i ramaderes tornen a obrir les seves portes, des d’ara fins a finals d’octubre, amb l’objectiu de donar a conèixer la seva tasca i fer viure als visitants com és el dia a dia a pagès.

Entre l’oferta de visites trobem: Cal Grauet de Saga, Cal Calsot de Montellà, Ca l’Alsina de Puigcerdà, 30 Cabres - La Formatgeria d’Éller, Mas Cal Gintó de Mosoll, la Formatgeria de Montmelús, El Verger Cerdà de Prullans i La Torre d’Estoll. Aquestes explotacions representen àmpliament la varietat de productes de la comarca, tals com: iogurt i mató artesanals, formatge de cabra, ous ecològics, compota de poma ecològica d’alta muntanya, carn de vedella ecològica...

Durant la visita, a més de conèixer com és la vida a pagès es podran degustar els productes que elaboren, i aquells que ho desitgin podran comprar-los directament al productor.

No us podeu perdre aquesta experiència que encantarà a petits i grans i que ens dóna l’oportunitat de conèixer de primera mà d’on surt tot allò que mengem i el més important, per què els productes cerdans tenen aquesta qualitat immillorable que els caracteritza.

Una nena donant menjar als vedells de Cal Calsot

Per a més informació i compra dels tiquets de visita: visitesapages.origencerdanya.cat

Telèfons de contacte per informació adicional:

  • Consell Comarcal de la Cerdanya: 972 884 884
  • Patronat de Turisme de Cerdanya: 972 140 665
0
0
0
s2smodern

Article publicat al web ww.viurealspirineus.cat. 19 de gener de 2018

Un any més, el pavelló poliesportiu de Puigcerdà s’engalanarà per donar cabuda a un miler de comensals provinents principalment de Puigcerdà, la Cerdanya, Catalunya, França i Andorra amb motiu de la 23a Festa del Trinxat, que tindrà lloc aquest dissabte 24 de febrer.

Foto de la festa del trixatr 2018 amb els cuiners i l'alcalde de Puigcerdà. Foto de viure de Viure als Pirineus
Foto de la festa del trixat 2018 amb els cuiners i l'alcalde de Puigcerdà. Foto de Viure als Pirineus
 
Una imatge de la darrera edició de la Festa del Trinxat

La Festa del Trinxat, la principal mostra gastronòmica de la comarca i una cita obligada pels amants de la cuina cerdana, ha esdevingut una trobada multitudinària al cor de l’hivern, amb un sopar de gala que serveix d’aparador de la gastronomia local, amb el seu plat més reconegut –el trinxat– com a protagonista, i per posar en valor els productes de la terra. Per això aquests productes de Km 0 hi seran ben presents amb la col d’hivern al capdavant (col tocada pel fred), les trumfes (que és com s’anomenen les patates a la Cerdanya), els formatges, els embotits, la poma de muntanya i la vedella ecològica.

 

(...)

Llegir més a la font original de l'article

0
0
0
s2smodern
  • 1
  • 2